Munkáltatói workshop-ot tartott az Incorpora csapata

Az ERSTE Alapítvány és a La Caixa Alapítvány kezdeményezésével, civil szervezetek együttműködésével 2016-ban indult Incorpora Program célja a veszélyeztetett helyzetű emberek elhelyezkedésének támogatása.

A program közreműködésével több, mint 700 álláskereső talált hosszú távú munkát, és az évek során csaknem 400 vállalat csatlakozott hozzá. Az Incorpora Program nemzetközi szinten bizonyított módszertanra épül. A tizenhét éve működő program Spanyolországból indult 2006-ban és a nemzetközi hálózat mára jelen van Portugáliában, Lengyelországban, Tunéziában és Marokkóban.

Az április 19-én a program koordinátori feladatait ellátó Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri központjában rendezett workshop-on Végh Miklós, a rendezvény szervezője és a projekt magyarországi koordinátora köszöntötte a megjelenteket. Mint kiemelte, a projekt életében nagy jelentőséggel bír az esemény, mivel az elmúlt időszakban – részben a pandémia okán – nem került sor hasonló, személyes rendezvényre. Arra biztatta a megjelenteket, hogy aktívan vegyenek részt a beszélgetésekben, hiszen a cél az együtt gondolkodás, a tapasztalatok és vélemények cseréje. Beszédében megköszönte a Projektben résztvevő partner szervezeteknek: a Diverzitás Alapítványnak, az Egyszülős Központnak, az Impact HUB Budapestnek és a Menhely Alapítványnak és minden résztvevő szakembernek az elmúlt időszak megfeszített munkáját és eredményeit tekintettel arra is, hogy a 2022/23-as projektév május hónapban zárul, így a workshop bizonyos tekintetben zárórendezvényként is funkcionált.

Előd Ágnes, a szervezet Munkaerőpiaci Szolgáltató Központjának vezetője elmondta, a munkakeresők támogatása a kezdetek óta fontos tevékenység, hiszen az értékteremtő munka és az abból származó jövedelem segít visszaszerezni és erősíteni a nehéz helyzetben élő emberek méltóságát. A 2016 óta tartó Incorpora Programban olyan álláskeresőket segítenek a szakemberek, akiknek elhelyezkedése különböző okok miatt az átlagosnál több nehézségbe ütközik. Akár betegség, több éves kihagyás (például szülési szabadság) hátráltat valakit, akár kiszolgáltatott szociális helyzete – hajléktalansága, előrehaladott életkora, fogyatékossága – jelent akadályt, a munkaerőpiaci szempontból veszélyeztetett emberek a munkába állásuk során speciális segítséget igényelnek. Az Incorpora azonban nem csak az ő, hanem a munkaadók szempontjait is figyelembe veszi, mediátorként közvetítve a szereplők között. A Máltai Szeretetszolgálat programjában jelenleg többségében harmadik országbeli munkakeresőket és megváltozott munkaképességű embereket támogatnak a munkakeresésben.

Az Incorpora az álláskeresőket személyre szabott pályaorientációval, tanácsadással, valamint az önéletrajz és a motivációs levél megírásában, az álláskeresésben, az állásinterjúra való felkészítésben segíti, és egyre nagyobb hangsúlyt fektet mentorok bevonásával arra, hogy sikeres felvétel esetén támogatást nyújtsanak a munkahelyi beilleszkedéshez, illetve utánkövetéssel hozzájáruljanak a munkahely hosszú távú megtartásához. A munkáltatóknál az Incorpora segít felmérni, hogy milyen területeken és mekkora igény van munkaerő felvételére, hozzájárul a munkahelyi környezet felméréséhez, a munkakörök átvilágításához, majd ezek alapján javaslatot tesz a munkafolyamatok akadálymentesítésére. Ezt követően indul el a munkaerő toborzás folyamata, az alkalmas jelölt felvétele esetén pedig a hálózat mentorai, integrációs szakemberei segítik a beilleszkedést. Az utánkövetés során az Incorpora mediációs jellegű üléseket biztosít a munkavállaló és a munkáltató számára, probléma esetén pedig hozzájárul a megoldáshoz szükséges lépések kialakításához.

Bessenyei Hajnalka, az Incorpora projektmenedzsere elmondta, a program legfőbb szerepe a mediáció, hogy összekötő híd legyen a munkakeresők és a cégek között civil szervezetek bevonásával, illetve később a munkavállaló és a munkáltatók között.

A célunk az volt, hogy ne csak egy-két éves projektek működjenek, hanem hosszú távon segítsük a munkakeresőket. A civilek mellett vagyunk és nagyon örülünk, hogy itt Magyarországon a cégek értékelik ezt a modellt és sokan csatlakoztak a programhoz.

Ezt követően a jelenlévők megtekintették az Incorpora nemzetközi hálózatát és működését bemutató kisfilmet, mely által jobban megismerhették az eredeti koncepciót, a  Program gyökereit és a más országokban működő társszervezeteket.

A szakmai nap három tematikus csoportban folytatódott, melyek keretében a közel hetven résztvevő – cégek képviselői és civil szervezetek munkatanácsadással foglalkozó szakemberei és mentor munkatársai – a harmadik országbeli munkavállalók lehetőségeivel kapcsolatban egyeztettek, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását érintő kérdésekről beszéltek, valamint megosztották tapasztalataikat a vállalkozásindítás és átképzés témájában. A kerekasztal beszélgetések során első lépésként az Incorpora Program adott témakörökben érintett szervezeteinek képviselői mutatkoztak be bővebben és adtak betekintést saját munkájukba és módszereikbe, majd ezt követően kötetlen beszélgetés keretében vitatták meg az egyes területek problémáit, helyzetét és lehetőségeit.

A harmadik országbeli álláskeresőkkel foglalkozó tematikus beszélgetés során nem meglepő módon számos jogi kérdés merült fel, melyek megválaszolásában a Programban résztvevő, szakértő kollégák mellett nagy segítséget nyújtottak a Baker McKenzie meghívott vendégként érkezett jogi képviselői.

A megváltozott munkaképességű álláskeresők témakörében megtartott beszélgetésre két meghívott vendég érkezett. Elsőként Kovács Ibolya mutatta be részletesen a szakterület módszertanának alapjait, a munkaképességgel, komplex minősítéssel és az akkreditációval kapcsolatos alapvető lépéseket és szükséges dokumentumokat, emellett a területen kiemelt jelentőséggel bíró három forrásként a Kormányhivatal honlapját, az ÉrtékVagy álláskeresési portált, valamint a Rehabportál szakmai oldalát. Ezt követően Podmaniczky Éva előadásából ismerhették meg a jelenlévők a Magyar Posta Tegyünk Együtt! programját, így a szakmai elvek eredményes gyakorlati alkalmazására is példát és egyben ötleteket kaphattak.

Szerteágazó témák kerültek megvitatásra az eleve több területet érintő vállalkozásindítás és átképzés köré épülő beszélgetés során. Ezen szekcióban a Budapest Esély mutatta be programját, mely kiemelten célozza valamely okból szakmát váltó álláskeresők felkészítését. Ezt követően számos kapcsolódó kérdésben indult aktív eszmecsere.

Share Article
TOP