Mezőgazdasági idénymunka a koronavírus idején

„Vissza a természethez”– avagy lépjünk még egyet a komfortzónánkon kívülre


mezogazd_idenymunka_honlapra.png

A koronavírus járvány mélyreható változásokat okozott szerte Európában a munkaerő-piacon és ennek egyik fő érintettje a mezőgazdaság is. Most láthatóvá vált, hogy az elmúlt években a munkaerő keletről nyugatra áramlása a mezőgazdaságban milyen nagymértékű volt, szinte minden ország küzd a mezőgazdasági idénymunkások hiányával. Franciaországban a következő három hónapban a mezőgazdasági szektorban 200.000 fő, Németországban 300.000 fő idénymunkásra lesz szükség.

Az Egyesült Királyságban évente mintegy 80.000 mezőgazdasági idénymunkás dolgozik, akiknek nagy része Kelet-Európából jönnek és akik az idén az utazási korlátozások miatt nem fognak megérkezni. A kimaradt munkaerő pótlására országos kampányt indítottak a szigetországban Feed the Nation (Etesd a nemzetet) címmel, arra buzdítva a munkájukat elvesztő embereket, hogy vállaljanak mezőgazdasági idénymunkát, többek között spárga betakarítást, bogyós gyümölcsök szedését. Április elejére már több, mint 10.000 jelentkező kapcsolódott be az országból. 

A német gazdáknak körülbelül 300 ezer munkásra van szükségük, hogy pótolják a helyi munkaerőhiányt a mezőgazdaságban. A német kormány márciusban még tiltotta, hogy más országok állampolgárai átlépjenek az országhatáron, de április elején feloldotta ezt a korlátozást. Mindezek mellett, külön mezőgazdasági munkaközvetítő oldalt hoztak létre, ahol a munkaadók hirdetéseket tehettek közzé. Az oldalon hatalmas volt az érdeklődés, már az elején csaknem 16 ezer ember jelentkezett valamilyen mezőgazdasági területre dolgozni, köztük még futballisták is. Egy hét után már 40 ezren jelentkeztek idénymunkásnak.

Hazánkban is számottevő a mezőgazdasági idénymunkások foglalkoztatása, 2019-ben havonta átlagosan 35.000 fő dolgozott egyszerűsített foglalkoztatással a mezőgazdaságban, ez a teljes évre számolva több mint 400.000 fő. Az idénymunkások száma a mezőgazdaságban az utóbbi években folyamatosan csökkent, így az előrejelzések már arra figyelmeztettek, hogy a munkaerőhiány korlátozhatja a versenyképes terméshozam és minőség elérését még a járvány kitörése előtt.  Magyarországon a munkaerő-kereslet a mezőgazdaságban a tavasz folyamán folyamatosan nő, a nyári hónapokban tetőzik és még az ősz során is kitart. Nálunk is jellemző a külföldről érkező idénymunkások nagyarányú jelenléte, elsősorban Romániából, emellett Szerbiából és Ukrajnából is érkezik, illetve érkezett munkaerő.

Tekintettel a mezőgazdaságban jelentkező munkaerőhiányra, az Agrárminisztérium egyik megoldásként online platformot hozott létre, ahol az élelmiszer-alapanyag előállítókat és termelőket köti össze a potenciális munkavállalóikkal. A munkaszuret.hu oldalra jelen pillanatig 26 cég iratkozott fel, de a számuk napról napra nő, a meghirdetett munkalehetőségek április végétől, május elejétől közepétől indulnak. Különböző feladatokra keresnek dolgozókat, többek között gyümölcsbetakarítási, zöldségápolási munkákra.

Az állásokat hirdető cégekkel és mezőgazdasági termelőkkel történt igényfelmérést és beszélgetést követően összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat azok számára, akik az állásuk elvesztését követően szívesen kipróbálnák magukat a földeken.

Mire számíthatunk, ha idénymunkásnak állunk?

Jellemzően napi bejelentéssel, vagy más nevén, egyszerűsített foglalkoztatással dolgoznak az idénymunkások. A kifizetés lehet napi, heti, vagy akár kétheti is. Fontos tudni, hogy az álláskeresési járadék folyósítását nem befolyásolja az egyszerűsített foglalkoztatás, azzal egyidejűleg is lehet napi bejelentéssel dolgozni, és nem kell bejelenteni a munkaügyi kirendeltségnek. Az órabért, vagy napi bért sok helyen a teljesítmény is befolyásolja; például a leszedett gyümölcs mennyisége. Sok munkaadó térítésmentes szállást biztosít a dolgozóinak munkásszálláson és ehhez gyakran jár napi egy meleg étkezés is juttatásként.

Fizikailag megterhelő a mezőgazdasági munka, főleg, ha korábban nem volt ilyen jellegű feladatunk. Az első néhány nehéz nap után hozzászokik a szervezet az igénybevételhez és persze az is kiderülhet, hogy ez a munka esetleg nem passzol hozzánk. A motiváció, a tenni akarás kulcs tényezők a munkavégzés során, ezek segítenek átjutni a kezdeti nehézségeken.

Kinek való ez a munka?

A mezőgazdasági idénymunkához szükséges legfontosabb készségek, képességek a monotónia-tűrés, a céltudatosság, az alapvetően jó fizikum és a kitartás. Ez azért fontos, mert a munkavégzés a legtöbb esetben a szabadban történik, ahol az időjárás elemeivel is meg kell esetenként küzdeni. Egyes feladatoknál a jó kézügyesség előny lehet. Vannak egyszerűbb és kicsit komplexebb feladatok, amelyek könnyen elsajátíthatóak, és számíthatunk arra, hogy az első pár nap után a hatékonyságunk megnövekszik. 

Gyakorlati tanácsok kezdő mezőgazdasági idénymunkásoknak:

 • Figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra.

 • Legyen kényelmes és strapabíró a cipőnk.

 • Legyen megfelelő ruházatunk, ami véd a naptól, de nem szakad el könnyen: hosszúujjú felső és hosszú nadrág, légáteresztő anyagból, például a lenvászon jó választás, vagy manapság már UV-védős felsőruházat is kapható.

 • Feltétlenül hordjunk fejfedőt, akár szalmakalapot, akár baseball sapkát vagy kendőt.

 • Ha van rá lehetőség, ismerősökkel, barátokkal egy csapatban vállaljunk munkát. Együtt a kezdeti nehézségeken könnyebben túljuthatunk.

Milyen munkavállalói élményre számíthatunk?

A 21. századi humánerőforrás gazdálkodás jegyében összeszedtünk néhány bónuszt, amely a mezőgazdasági idénymunka megtapasztalásával jár:

 • Kiléphetünk a komfortzónánkból, tágíthatjuk önismeretünket.

 • Fizikai erőnlétünket, állóképességünket növelhetjük.

 • Az egyhangú fizikai tevékenység során mentális nagytakarítást végezhetünk.

 • Megismerkedhetünk a saját buborékunkon kívüli emberekkel.

 • Alaposabban felfedezhetjük országunkat.

 • A természetben végzett munka javíthatja mentális állapotunkat.

 • Ha már kacérkodtunk a vidékre költözés, gazdálkodás gondolatával, kipróbálhatjuk a gyakorlatban.

 • A szerzett tapasztalatokat kiskertünkben hasznosíthatjuk.

A farmon végzett munka trendi

Cikkünk végére összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, amely azt mutatja meg, hogy a mezőgazdasági munka milyen sokak számára jelent vonzó lehetőséget, akár önkéntes munkaként is.

A WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms = Világra szóló lehetőségek biogazdaságokban) elnevezésű alulról szerveződő hálózat 1971 óta működik, a világ majd minden országában összekapcsolja a farmon magukat kipróbálni akaró önkénteseket és az ökológiai gazdaságokat. Évente több, mint 80.000 önkéntes szerezhet tapasztalatot mintegy 10.000 biogazdaságban, ahol a tudás mellett szállást és ellátást is kapnak. 

Nyugat-Európa néhány országában, elsősorban Franciaországban, Dániában és a skandináv országokban a pénzszerzés mellett kikapcsolódásként is népszerűek a mezőgazdasági idénymunkák, sőt, vannak helyek, ahová bejutni sem egyszerű. A Magyar Narancs egy korábbi cikkében olvashatunk arról, hogy a neves francia borvidékeken a szőlőszüretelés mára számos diák és pályakezdő számára a turizmus és a nyelvtanulás egy kalandos formája.

Végül, de nem utolsósorban egy hazai példával zárjuk a felsorolást: Gömörszőlősön 2010 óta virágzik a Paraszt-Wellness. A kis borsodi faluban hosszú hétvégékre szervez önkéntes programot a miskolci székhelyű Ökológiai Intézet helyi csoportja, ahol az aktuális mezőgazdasági munkák mellett számos ismeretet adnak át a természetes, fenntartható életmódhoz szükséges körülmények megteremtéséről és kialakításáról.

Share Article
TOP