Interjú Süli Andreával, szabadúszó grafikussal

ÚJ ROVATUNKBAN AZOKKAL A MUNKAVÁLLALÓKKAL, VAGY MUNKAADÓKKAL BESZÉLGETÜNK, AKIK AZ INCORPORA MAGYARORSZÁG PROGRAM SEGÍTSÉGÉVEL TALÁLTAK MEGOLDÁST ÁLLÁSUK, CÉGÜK, VAGY VÁLLALKOZÁSUK KAPCSÁN.

Andi világéletében rajzolt, de sokáig nem gondolta, hogy ez lehetne a szakmája is. Az egyetem grafikus képzésének elvégzése után a sok év multiknál betöltött grafikusi pozíció alatt egyszerűen kiégett.  Párját elkísérve találkozott először az Incorpora Programmal, melynek kezdeményezői a LaCaixa Foundation és az Erste Stiftung. Akkor rájött, hogy neki is vállalkoznia kell és ebben nagy segítséget kaphat a programtól. Így Andi is elvégezte és ma már jól felépített portfólióval, kialakult megrendelői körrel szabadúszó grafikusként dolgozik.

Hallgassátok érdeklődéssel az interjút vele, majd kiegészítésként olvashatjátok a válaszait annak kapcsán, mi változott a munkája kapcsán a vírushelyzet miatt.

– Hogyan érintette a munkádat a koronavírus okozta helyzet? 

Azok, akikkel együtt dolgozom, gyorsan átálltak a online életre, így a munkám nem lett kevesebb. Valószínű, hogy ha több megbízásom lett volna a vírus miatt erősen érintett szektorokból, akkor jobban megéreztem volna a hatásait. Ám  rossz volt látni, hogy más szabadúszó grafikusokat hogyan érintett ez a helyzet, főleg azokat,  akiknek sok vendéglátásban, turizmusban dolgozó partnere volt. De nagyon drukkolok mindenkinek!

Sajnálom azt is, hogy ilyen sokáig nem rendezhettek kézműves vásárokat. Terveim szerint idén szerettem volna elkezdeni kijárni ezekre saját printekkel és más termékekkel.

– A karantén milyen változtatásokat, lépéseket hozott a munkádban, illetve mentálisan és fizikailag a munkavégzés során? 

Az biztos, hogy nagyon sokat rajzoltam. Nagyon. Az az egyik dolog, ami mindig tartja bennem a lelket, az alkotás. #artishealing

Emellett pedig különféle challengeket vittem véghez, új témákat fedeztem fel magamnak, és végül ez segített ahhoz, hogy végre saját printjeim legyenek.

Ami szintén nehézséget jelentett ebben az időszakban, hogy a heti egy „kötelező” kimozdulás is elmaradt és most igazi kihívás visszaszokni. Érzem a negatív hatásait a karanténnak: kicsit nehezebben megy a kommunikáció, és extra stressz, ha tudom, hogy ki kell mozdulnom itthonról.

Andi grafikus profilja: www.facebook.com/andrea.suli.visuals

//

Andi has been drawing all her life, but for a long time she didn’t think it could be her profession either. She completed graphic training at the university, and during her many years in graphic designer positions at multinational companies she simply burned out. She first met the Incorpora Program – initiated by the LaCaixa Foundation and the Erste Stiftung – when she accompanied her partner.

Then she realized that she also had to make her own business and she could get a lot of help from the program in this. So Andi has done it and today she works as freelance graphic designers with a well-structured portfolio and a well-established clientele.

Listen to the interview with her with interest, and then, in addition, read her answers about what has changed about her job due to the viral situation.

– How has the situation caused by the coronavirus affected your job?

-Those who I work with, quickly switched to online life, so my work didn’t get any less. It is likely that if I had had more assignments from sectors heavily affected by the virus, I would have felt more about its effects. But it was bad to see how other freelance graphic artists were affected by this situation, especially those who had many partners working in hospitality and tourism. But I really support everyone!

I also regret that art markets haven’t been able to hold for so long. My plans for this year were to start going out on these with my own prints and other products.

– What changes and steps did the quarantine bring to your work mentally and physically during your work?

– I have drawn a lot, really. One of the things that always maintains my enthusiasm is creation.  #artishealing

And in addition, I did a variety of challenges, discovered new themes for myself, and ultimately that helped me finally have my own prints.

What also meant a difficulty during this period is that a “mandatory” move out per week was also missed and now it is a real challenge to get used to it. I feel the negative effects of quarantine: communication is a little harder, and extra stress when I know I have to move out of my home.

Share Article
TOP