Interjú Mészáros Ginával, az ÉletRetus alapítójával

MÉSZÁROS GINA VÁLLALKOZÁSA AZ INCORPORA PROGRAM RÉSZEKÉNT A BUDAPEST IMPACT HUB SEGÍTSÉGÉVEL JÖTT LÉTRE. AZ INCORPORA PROGRAM KEZDEMÉNYEZŐI AZ ERSTE STIFTUNG ÉS A LA CAIXA.

Mészáros Gina fotós, ám a megszokott fotográfus stúdiómunkákhoz képest nagyon más témákon és gondolatokon keresztül közelíti meg az alanyait. ÉletRetus névre hallgat vállalkozása, ami az önismerettel, fejlődéssel és problémamegoldással foglalkozik a fotográfia segítségével. Sajátos ötvözete a mentálhigiénés tanácsadásnak és a fotózásnak. Vállalkozásának létrejöttében segítségére volt az Incorpora Program részeként a Budapest Impact Hub.

– Hogyan kerültél kapcsolatba az Incorpora Programmal és a Budapest Impact Hubbal?

– Magam is az Incorporában dolgoztam karrier-tanácsadóként. Itt ismertem meg Bedő Beát személyesen; az Impact Hubról pedig már korábban is hallottam. Tetszett, amit csinálnak, így amikor esedékessé vált a saját vállalkozásom létrehozása, nem volt kérdés, hogy hozzájuk fordulok. Sokat köszönhetek a vállalkozásom kapcsán a Hubnak, de talán a legtöbbet a valós és gyakorlatias üzleti terv létrehozásáért. Impulzív és érzelmes ember vagyok, a számok kevésbé az én világom – így ez óriási segítség volt nekem.

– Mesélj egy kicsit, miről is szól az ÉletRetus? Miért ez lett a neve, honnan jött az ötlet és miben különbözik a legtöbb fotós stúdiómunkájától?

– Tizenéve dolgozom a segítő szakmában szociális-mentálhigiénés szakemberként, ill. trénerként, közben hobbiszinten mindig is érdekelt a fotózás. Három éve egy amatőr fotós szakkörön kapott feladatra egy válófélben lévő párról készítettem felvételeket. A velük való munka alatt fogalmazódott meg bennem, hogy a fotózás közben átélt tapasztalatokkal, ill. az elkészült képek feldolgozásával új csatornákat lehetne megnyitni.

Alkalmas sok kérdéses élethelyzet kezelésére, de kifejezetten ajánlott azokban az esetekben, amelyek az énképpel, identitással, valamilyen döntéssel kapcsolatosak. Ilyenek lehetnek akár fizikai, vagy lelki betegség, veszteség, kiégés és millió más állapot, vagy élethelyzet. Szándékosan nem szeretném szűkíteni a felsorolást, mert rengeteg olyan rendkívüli vagy akár hétköznapi szituáció felmerülhet, amikhez jól jön egy külső szem. Az alanyok és köztem a kapcsolódás már jóval a fotózás előtt elkezdődik. A folyamat egy kb. 2-3 hónapos együttműködés, aminek keretében a konkrét, aktuális kérdéssel, esetleg nehézséggel foglalkozunk. Vannak benne klasszikus, verbális elemek is, de a feldolgozási folyamatban kiemelt hangsúlyt kap a fotózásra való felkészülés, maga a fényképezés, majd ennek az élménynek és az elkészült képeknek az elemzése.

– A te ötletedet – mondhatni – a vírushelyzet alatt szökkent szárba. Mit gondolsz, mi változik majd a munkád kapcsán, ha elmúlik ez a helyzet?

– Maga az ötlet több, mint 3 éve fogalmazódott meg bennem, de akkoriban még mentálhigiénés szakember voltam és hobbiból fényképeztem. Tehát ahhoz hogy létrejöhessen az ÉletRetus, előbb meg kellett tanulnom „rendesen” fotózni.

Mire befejeztem a fényképész szakképzést, már valóban a COVID-19 pandémia kellős közepén jártunk és komoly dilemma volt, illetve jelenleg is az, hogy mennyire lehet, érdemes ebben a szituációban egy személyes kontaktuson alapuló szolgáltatást promotálni.

Nem tudom, hogy miben bízzak. Sok minden változni fog, ami nem feltétlen baj, sőt! Az viszont biztos, hogy mint minden tervet, úgy ezt is érdemes rugalmasan kezelni.

– Mit gondoltál a kezdetek előtt a leendő vállalkozásodról és miben más ez most?

– A saját ötletébe szerintem mindenki szerelmes egy kicsit, ezért nehéz róla független véleményt alkotni. Már kezdetben is nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam az elképzelésre és ezek sokat segítettek abban, hogy végigküzdjem az elmúlt éveket. Ugyanakkor addig nem akartam pénzt kérni a szolgáltatásért, amíg nem teszteltem, hogy valóban működik-e. Ezért a nyáron csináltam egy pilot programot és csak annak a visszajelzései után nyugodtam meg igazán, hogy oké, tényleg működik a módszer, csináljuk!

– Mik a távolabbi céljaid az ÉletRetus kapcsán?

– Nyilván azt szeretném, ha minél többen felfedeznék és kipróbálnák ezt a különleges, érzékeny szolgáltatást. Az árat igyekeztem reálisan meghatározni. Ha majd valamikor, a távolabbi jövőben, annyian érdeklődnek az ÉletRetus iránt, hogy egyedül nem lesz kapacitásom minden jelentkezőre, akkor újabb kihívást fog jelenteni, hogy megtaláljam azokat a munkatársakat, akik egyszerre kompetensek a mentálhigiénés munkában és a fotográfiában.

Share Article
TOP