Interjú Kalmár Annával, ADNIJÓGA alapítójával

Mini interjú rovatot indítottunk azokkal a munkavállalókkal, vagy munkaadókkal, akik az Incorpora Magyarország programmal karöltve találtak megoldást a vállalkozásuk, a cégük vagy az állásuk kapcsán.

Kalmár Anna az AdniJóga egyik alapítója, emellett az Impact Hubban is tart jógaórákat.

Az AdniJóga vállalkozás célja, hogy elérhetővé tegye a jóga mentális és fizikai előnyeit – a relaxálást, valamint a test és a lélek feltöltődését –  azoknak is, akinek erre nem lenne lehetőségük.

Ebben segítenek Annának különböző  társadalmi szervezetek. Így az állami gondozásban élő gyerekek, kiszolgáltatott helyzetű nők, menekültek, fogyatékkal élők és további, perifériára szorult csoportok jutnak ingyen jóga órához. Anna az Incorpora Magyarország program és az Impact Hub Budapest segítségével fejleszti vállalkozását.

– Hogyan kerültél kapcsolatba az Incorpora Projekttel?

Az Impact Hub Budapesten keresztül. Az irodában hallottam a képzésről.

– Hogyan kerültél kapcsolatba az Impact Hub Budapesttel?

Amikor 2018 elején visszaköltöztem Budapestre, az egyik barátom összekötött az Impact Hub Budapest alapítóinak egyikével. Csak egy rövid megbeszélésre érkeztem az Impact Hub irodába és azonnal beszippantott a hely.  Magával ragadott a tér, a légkör, és az ott dolgozó emberek. Úgy éreztem, mintha Berlinben, vagy Londonban vagy akár világ bármely nyüzsgő és modern pontjára csöppentem volna. Nagyon örülök, hogy most a közösség tagja vagyok.

– Milyen vállalkozói képzésen vettél részt?

Főleg egyéni mentoráláson, valamint az Incorpora vállalkozásfejlesztési képzésén.

– Miben volt hasznos, miben segített neked a vállalkozásfejlesztési képzés?

Nekem a legfontosabb az üzleti tervemen való csiszolás, javítgatás volt és ez sikerült is.

– Mikor kezdted a vállalkozásod?

Az AdniJóga 1,5 éve indult, korábban más vállalkozásom nem volt.

– Honnan jött az ötlet?

Akkor fogalmazódott meg bennem , hogy életre hívom az AdniJógát Budapesten, amikor egy kis görög szigeten Chios-on egy menekülttáborban önkénteskedtem. Itt tartottam életem első jóga óráját a táborban élő menekült nők csoportjának. Ez egy életre szóló élmény volt. Látván, hogy milyen nagyszerű mentálhigiénés eszköz is a jóga és hogy milyen sokat segít nekik a gyakorlással járó tudatosság, elkezdtem azon gondolkodni, hogy ezt hogyan tudnám Budapesten is megvalósítani. Mindenképpen úgy szerettem volna elkezdeni, hogy ez egy önfenntartó társadalmi vállalkozás legyen. Ingyenes jóga órát kínálunk azoknak, akik óriási traumákon mentek keresztül és máshogy nem lenne módjuk  jógát gyakorolni. Mindezt kisebb és nagyobb cégeknél tartott irodai jóga órák oktatásával finanszírozzuk.

Az AdniJóga 1,5 éve indult és ma hetente több, mint 50 embert érünk el ingyenes jógaórákkal, amelyeket öt vállalat támogat.

– Hová tartasz, mik a terveid, céljaid?

Mostanában egyre többet foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon elegendő-e a társadalmi hatás, amit kiváltunk, vagy inkább a társadalmi változásnak kellene a célnak lennie? Hozhat-e a szociális vállalkozás értelmes és tartós változást? Tehát a célkitűzéseken túl ez most egy elméleti dilemma is bennem.

Árnyalódik is a kép, mert eredetileg mesterszakon végzett történész vagyok, de ritkán van időm arra, hogy továbbfejlesszem ezt a tudásom. Az elmúlt években a társadalmi innováció és a társadalmi vállalkozások iránt érdeklődtem leginkább. Lenyűgöz, hogy olyan alternatív módszerek után kutathatok, melyekkel a minket körülvevő társadalmi problémákra és közvetlen kihívásokra megoldást adhatunk. Nemrég kezdtem diplomázni a Cambridge-i Egyetemen ezen a területen, hogy tovább fokozzam ezirányú érdeklődésem és néha a frusztrációmat is. De nagyon élvezem!

– Hogyan vált a jóga az érdeklődésed központi területévé?

Egyetemi hallgatóként kezdtem el a jóga gyakorlását, hogy megnyugtassam az állandóan cikázó és nyugtalan gondolataimat. Az elmúlt, nagyjából 6 évben nagy szerepet játszott a mentális egészségem szempontjából a jóga és szélesítette a látásmódom az élet sok más területén is. Egyre inkább elfogadom magam és mások véleményét, jobban koncentrálok, és ez még türelmesebbé tett engem. Bár e tekintetben még sok tennivaló van.

– Hogyan érinti a vállalkozásod a COVID-19 járvány?

Soha nem gondoltuk volna, hogy online fogunk jóga órákat tartani. Aztán március közepén, mikor elkezdett leállni az élet és vele a mi óráink is, először arra gondoltunk, hogy kivárjuk ezt az időszakot, aztán majd újra elindítjuk a jótékony és a céges jógákat is. Végül egy üzleti támogatónk keresett meg azzal a kéréssel, hogy online élő megosztáson keresztül tartsunk órát nekik.

Azóta profi online jógaoktatók lettünk, 10-ből 6 jótékony csoportunkat elérjünk ebben a formában heti rendszerességgel, a céges partnereink száma pedig még magasabbra is nőtt, mint a járvány előtt volt.

– Milyen változtatásokra kényszerített rá a vírushelyzet?

Minden tevékenységünket át kellett helyeznünk az online térbe, ami nagy változás – és először sokk –  volt az operatív csapatunknak és az oktatói közösségnek is. Mostanra viszont a lehetőségeket is látjuk ebben a helyzetben, hiszen vannak olyan jótékony óráink, amelyeken jóval többen tudnak részt venni így, hogy otthonról is bekapcsolódhatnak.

– Mi a véleményed a VeddElőre kezdeményezésről?

Mi is részt veszünk a VeddElőre kezdeményezésben társadalmi vállalkozásként, így tőlünk is lehet előre jógaórát venni. Fontosnak gondoljuk, hogy összefogással támogassuk a kedvenc vállalkozásainkat a most kialakult nehéz helyzetben. Résztvevőként hálával tartozunk a szervezőknek és mindenkinek, aki vásárol a https://www.incorpora-halozat.com/veddelore -n keresztül.

Share Article
TOP