Az Incorpora program szervezetei – Egyszülős Központ

AZ INCORPORA PROGRAMOT 5, TELJESEN MÁS TERÜLETEN AKTÍV, ÁM EGYMÁSSAL EGYÜTTMŰKÖDŐ SZERVEZET/ALAPÍTVÁNY ALKOTJA. EZÚTTAL AZ EGYSZÜLŐS KÖZPONTOT MUTATJA BE ANNAK SZAKMAI VEZETŐJE, NAGY ANNA.

– Az Egyszülős Központ vagytok. Elég egyértelmű a nevetek alapján, hogy kiknek segítetek és mivel foglalkoztok, a valóság azonban ennél sokkal gazdagabb. Hogyan alakultatok és milyen igény hívta életre a központot?

– A legtöbb civil szervezet úgy jön létre, hogy valakikkel történik valami, amit nehéz egyedül megoldaniuk. Közösséget keresnek, össze akarnak kapaszkodni és megtalálni, hogy mitől lesz könnyebb. Ez történt a mi esetünkben is: egyedül maradtam a kisfiammal és azt vettem észre, hogy egy légüres térben mozgunk. Nem voltak közösségek, nem volt segítség, mintha kikerültünk volna a világ peremére.

Így született meg az alapítvány: ha nincs közösség, akkor hozzunk létre egyet. Abban az időben még nem tudtuk, hogy egy civil szervezet megszületése nem a vége, hanem az eleje egy hosszú történetnek. A mi történetünk 16 éve tart.

– Messzire jutottatok. Ma hol tartotok? Milyen főbb társadalmi változások előmozdításában van szerepetek, akár programotok?

– A legfontosabb eredmény biztosan az, hogy az egyszülős családok felkerültek a társadalom radarjára. Ennek köszönhető, hogy létrejöhetett az Egyszülős Központ – és már készül a második -, hogy fontos és az egyszülősöket célzottan segítő törvények születtek, hogy civil szervezetként célzott támogatást nyújthatunk és még folytathatnám. Korábban is szükség lett volna minderre, de ahhoz, hogy ez megtörténhessen, ezeknek a láthatatlan családoknak láthatóvá kellett válniuk.

Az elmúlt több mint három év alatt, mióta megnyílt az Egyszülős Központ, több, mint 20 ezer családnak nyújtottunk segítséget és reméljük, hogy a budai központ megnyitása után még több családot érünk el. Rendkívül fontosak azok az egyszülős törvények, amelyeket nyáron szavazott meg az országgyűlés: részben több, mint kétszeresére emelik az árvaellátás minimumát, ami így 50 ezer forint lesz havonta. Ez a változás 40 ezernél is több gyereket érint. A másik fontos lépés a tartásdíjak rendezése. Nagyon nehéz és évtizedek óta húzódó kérdés ez, amihez soha senki nem nyúlt hozzá, bár az érintett családok rengeteget kínlódtak vele. A gyerekek kb. egynegyede nem kapja meg a neki járó tartásdíjat, és mindez olyan családokban történik, ahol a legnagyobb az elszegényedés kockázata. A mostani döntés alapján az állam 50 200 forintig minden olyan családnak megelőlegezi az elmaradó tartásdíjat, akik legalább három hónapja nem kapták meg a nekik járó összeget. Hatalmas lépés ez, olyan paradigmaváltás, amire már nagyon vártak a családok.

– Kikből áll az Egyszülős Központ csapata?

– Összesen 11-en dolgozunk a központban, ami létszámban elég kis csapat. Lelkesedésben, elhivatottságban viszont óriási. Csodálatos csapat a miénk, akik elkötelezetten és nagy szeretettel dolgoznak a családokkal és a családokért. Akkor is, ha ők maguk nem érintettek. És hadd emeljem ki azt a kb. 80 önkéntest, akik nélkül nem tudnánk így működni. A programok, a szolgáltatások döntő többségét önkéntesek végzik, a tizenegy vidéki és öt határon túli klubunkat önkéntesek vezetik – nélkülük nem lennénk azok, akik vagyunk.

– Mikor kerültetek az Incorpora programba és mit jelent ez az együttműködés számotokra a gyakorlatban?

– Több, mint két éve csatlakoztunk az Incorporához és nagyon örülök, hogy részei lehetünk ennek a programnak. Az egyszülős családoknál nem is kérdés, hogy a szülőnek dolgoznia kell, hiszen ő a családfenntartó. Amikor arról beszélünk, hogy hány elhelyezés volt egy hónapban, akkor azt is mondjuk, hogy ennyi család kapott biztos – vagy jóval biztosabb – megélhetést. Ezek nagyon fontos dolgok.

– Miben vagytok a leghatékonyabbak?

– Egyszer egy kérdőívben megkérdeztük a szülőket, hogy mi számukra a legfontosabb az Egyszülős Központban. Az egyik anyuka azt válaszolta: „az, hogy vagytok”. Sok szülő érzi azt, hogy sehol senkinek nem fontosak és az a tény, hogy van egy hely, ami befogadó, lelkes, igyekszik a lehető legtöbbet megtenni és pont értük van, már önmagában is erőt ad. Úgyhogy talán azt emelném ki, hogy azokért a családokért dolgozunk, akik sokszor érzik azt, hogy ők is a világ peremén vannak.

– Mi a következő, legfontosabb cél? Illetve változtatott-e, formálta-e a céljaitokat, működéseteket a Covid – helyzet?

– A következő nagy cél mindenképpen a budai központ megnyitása. A tervek szerint jövő év elején nyitunk és gyönyörű lesz az is, ez már most látszik. Nagyon várjuk!

A Covid a mi életünket is megváltoztatta: részben belekényszerültünk egy olyan online térbe, amiről később kiderült, hogy megvannak az előnyei. Olyan családokat is elértünk, akiket korábban a fizikai távolság, vagy az időkorlátok miatt nem tudtunk. Egyes szolgáltatásainkat most is kínáljuk online formában is, bár már van lehetőség a személyes jelenlétre. A járvány alatt megváltoztak a hangsúlyok: többen kerestek munkát, többen kértek élelmiszercsomagot vagy laptopot, többen szerettek volna informális közösségekhez csatlakozni, mint korábban. A Covid talán senkit nem sújtott olyan keményen, mint az egyszülősöket. A sok nehézséget nem lehetett senkivel megosztani és sok szülő felélte az összes tartalékát: pénzügyileg és lelkileg is. Remélem, hogy kifelé megyünk az erdőből és nem kell újra keresztülmennünk mindazon, ami az elmúlt másfél évben történt.

Facebook: www.facebook.com/egyszulo.hu

honlap: egyszulo.hu

Share Article
TOP