Az Incorpora program szervezetei – Diverzitás Alapítvány

AZ INCORPORA PROGRAMOT 5, TELJESEN MÁS TERÜLETEN AKTÍV, ÁM EGYMÁSSAL EGYÜTTMŰKÖDŐ SZERVEZET/ALAPÍTVÁNY ALKOTJA. EZÚTTAL AZ IGAZÁN SOKSZÍNŰ DIVERZITÁS ALAPÍTVÁNYT MUTATJA BE ANNAK SZAKMAI VEZETŐJE, CSAPÓ BEATRIX.

– A ‘diverzitás’ egy gyönyörű szó, elsősorban sokszínűséget jelent. Ez áthatja az alapítvány minden tevékenységét, alap gondolatát, igaz?

– Igen, számunkra a sokszínűség fontos érték. Azt gondoljuk, hogy a társadalomban és a természetben a diverzitás a hosszú távú fenntarthatóság, a változásokra való rugalmas válaszadás képességének záloga.

Azért dolgozunk, hogy a sokszínűség jelentőségét minél többen megértsék. Igyekszünk megmutatni, hogy bár az elején nagyobb odafigyelést igényel a létrehozása, a befektetés hosszútávon mégis megtérül, legyen szó akár egy munkahelyről, ahol lojálisabb, összetartóbb közösség létrehozását segítik elő, akár egy farmról, egy kertről vagy parkról, ahol az időjárás szélsőségeinek és a különböző kártevőknek, betegségeknek jobban ellenálló növénytársulás, ökoszisztéma jön létre.

– Mik a Diverzitás Alapítvány legfőbb tevékenységei? Milyen főbb társadalmi változások előmozdításában van szerepetek, akár programotok?

– A társadalmi sokszínűséghez kapcsolódik a részvételünk az Incorpora programban, ahol a felelős foglalkoztatás érdekében dolgozunk hátrányos helyzetű álláskeresőkkel, valamint különböző méretű és tevékenységű munkaadókkal. Fontos célunk a hátrányos helyzetű személyek integrálása a munka világában és azon kívül is. Kézenfogó Kézműves Klubunkban fogyatékkal élők számára kínálunk kézműves foglalkozásokat, amely során a kézügyességet és a szociális képességeket egyaránt fejlesztjük.

Néhány éve szociális farmot működtetünk: jelenlegi kertünk Gödöllőn a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem területén található, és a SZIA Agroökológia Kert nevet viseli. A kertben összekapcsolódik a társadalmi és természeti cél, mivel itt egyrészt hátrányos helyzetű személyeket foglalkoztatunk és szemléletformáló rendezvényeket, képzéseket, napközis táborokat szervezünk, másrészt ökológiai módszereket alkalmazva zöldségeket, fűszer- és gyógynövényeket termesztünk, ügyelve arra, hogy természetes élőhelyeket biztosítsunk rovaroknak, madaraknak.

– Kikből áll a Diverzitás csapata?

– Nevünkhöz hűen a csapatunk is sokszínű, és az egyes munkatársak is sokoldalúak: munkavállalási tanácsadónk például digitális oktatás és tréningek tartása terén is otthon van, biokertészünk tapasztalattal rendelkezik vállalkozás működtetésében és dolgozott már korábban is hátrányos helyzetűekkel, grafikusunk a képzéseinket is szervezi már évek óta, emellett most szociális asszisztens tanfolyamra jár, biológus végzettségű csapattagunk mentálhigiénét tanult és évtizedes tapasztalatot szerzett munkaerő-piaci területen. A rendezvények és önkéntesek szervezésével foglalkozó munkatársunk közösségi és civil tanulmányokat folytat, jogi asszisztensünk pedagógus és felnőttképzési szakértő, pénzügyesünk több másik civil szervezet motorja egyidejűleg.

Nemrég érkezett a SZIA Agroökológia Kertbe két fogyatékkal élő munkatárs. Ők már korábban is biokertészetben dolgoztak éveken keresztül, így aztán nagyon jól értenek a szakmai fogásokhoz, úgyhogy a kertünkbe látogatók sokat tanulhatnak majd tőlük.

– Mikor kerültetek az Incorpora programba és mit jelent ez az együttműködés számotokra a gyakorlatban?

– Az Incorpora magyarországi kezdő csapatának már a tagjai voltunk, tehát idén ötödik éve veszünk részt a hálózat munkájában. Mi vagyunk az egyetlen Budapesten kívül működő szervezet a programban, a fővárostól nem messze, Gödöllőn dolgozunk. Ezzel együtt álláskereső ügyfeleink és munkaadó partnereink között is sok a budapesti, foglalkoztatási szempontból is kicsi a távolság a két település között, az ingázás mindkét irányból megfigyelhető.

Korábbi munkaerő-piaci projektjeink alapján a partnerségi együttműködéseket mi a kezdetektől nélkülözhetetlennek tartjuk. Ugyanis állandó tapasztalatunk, hogy mennyivel hatékonyabban tudunk hálózatban működni. Nagy öröm számunkra, hogy az Incorpora hálózatban mindegyik szervezetnél elkötelezett munkatársakkal dolgozunk, akikkel naponta-hetente egyeztetünk az aktuális igények szerint akár egy-egy ügyfél elhelyezése, akár munkaadói keresések kapcsán.

– Mit gondolsz, miben vagytok a leghatékonyabbak?

– Szervezetünk, illetve munkatársaink kapcsolatrendszere igen kiterjedt. Meglehetősen stabil együttműködést alakítottunk ki a munkaerő-piac különféle szereplőivel, foglalkoztatási osztállyal, szociális intézményekkel, képzőkkel, kis- közép- és nagyvállalatokkal és más foglalkoztatókkal egyaránt.

Alapító tagja vagyunk a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Partnerségnek, amelyben jelenleg is aktívan részt veszünk. Ezeket a szakmai kapcsolatokat folyamatosan működtetjük a hatékony munkavégzés érdekében, legyen szó akár aktuális foglalkoztatási támogatások ismertetéséről munkaadó partnereink számára, akár az álláskeresők elhelyezkedésének személyre szabott segítése.

– Mi a következő, legfontosabb cél, illetve változtatott-e, formálta-e a céljaitokat, működéseteket a Covid – helyzet?

– A következő célunk, hogy foglalkoztatási rehabilitációs akkreditációt szerezzünk, és ennek eredményeképpen támogatással tudjunk foglalkoztatni megváltozott munkaképességű, ezen belül fogyatékkal élő személyeket a szociális kertünkben. Hosszabb távú célunk a tranzit foglalkoztatás, ami azt jelenti, hogy egy átmeneti időszakban dolgoznak nálunk olyan személyek, akiknek a munkaerő-piaci kulcsképességei fejlesztésre szorulnak, például azért, mert már évek óta nem dolgoznak, vagy a hátrányos helyzetük miatt nem tudták ezeket elsajátítani megfelelően. Az a cél, hogy a nálunk eltöltött időszak után már megállják a helyüket az elsődleges munkaerő-piacon.

A világjárvány a működési módszereinket alaposan megváltoztatta. Mivel a személyes tanácsadásra és tréningre nem volt lehetőség, így előtérbe kerültek a digitális módszerek: az online tréning és tanácsadás. Megtapasztaltuk ezek előnyeit is, elsősorban az álláskereső ügyfeleink szempontjából, mivel az online tréning esetében a távolság vagy a magas útiköltség nem akadály. Az online tréningek gyakorlatát a járvány után is folytatni tervezzük, emellett az egyéni tanácsadás menetét is megváltoztattuk oly módon, hogy egy-két személyes találkozást követően online vagy telefonon folytatjuk az ügyféllel a közös munkát.

Facebook: www.facebook.com/diverzitasalapitvany

honlap: diverzitasalapitvany.hu

Share Article
TOP