A Világgazdaság állásbörzéjén jártunk

A Incorpora projekt képviseletében Végh Miklós projekt koordinátor és Nagy Beatrix munkaerőpiaci mentor vett részt kiállítóként a 2023. június 29.-én a Westend Tetőkertben a Világgazdaság szervezésében megvalósuló állásbörzén. A jelentkezésre rendelkezésre álló viszonylag szűkre szabott időkeret ellenére a résztvevők száma megközelítette a régóta fennálló és évek alatt nevet szerzett állásbörzék arányszámait.

A rendezvény megnyitóján a szervezők mellett Czomba Sándor, a GFM államtitkára tartott előadást a 2023-as munkaerőpiaci helyzetről, kilátásokról és az állami szerepvállalásról, majd ugyanitt, egy e célra elkülönített sátorban szakmai jellegű előadások kísérték a napot.

Az állásbörzére ellátogató érdeklődők leginkább a 30-55 éves érettségizett, felsőfokú okj-s és a több diplomás aktív álláskeresők köréből kerültek ki, akik közül többen már aznap éltek az Incorpora honlapján elérhető online regisztráció lehetőségével. A jelentkezők átlagosan 3-6 hónapja vagy akár ennél is több ideje tartósan és eddig eredmény nélkül keresnek munkahelyet, anyagi és lelki tartalékiak jó részét felélték. Közülük sokan elértéktelenedettként, alacsony önértékeléssel, sokszor félszegen merték pozícionálni magukat. Legtöbben célállásként az adminisztratív területet jelölték meg, ám sokan akár bejárónői feladatokat is szívesen ellátnának, csak legyen biztosítva megélhetésük.

A börzén megjelent diplomások között jelentős mértékű volt a pedagógusok, pénzügyi területről érkezők és a hr, környezetvédelem területén tapasztalattal rendelkezők száma.  Az álláskeresők elmondása alapján az elkeseredésük és bizonytalanságuk legjelentősebb okaként azt jelölték meg, hogy a munkaerőt kereső cégek, illetve a junior hr vonal legtöbb esetben visszajelzést sem küldenek számukra, így nincs lehetőségük tapasztalatok gyűjtésére sem.

Kollégáink a nap folyamán rögtönzött tanácsadást és mini önreflektív és önfejlesztő workshopot tartottak, melyek megítélésünk szerint színesebbé, érdekesebbé és informatívabbá tették a résztvevők számára az állásbörzét.

A rövid időn belüli visszaérkező pozitív visszajelzéseink is azt mutatják, hogy érdemes a jól képzett, intellektusukban erős, de önbizalmukat vesztett emberek számára a szükséges mennyiségű időt és fejlesztést biztosítani, mert a munkaerőpiac folytonos változása megkívánja a reziliencia képességet, melyet mindannyiunknak tanulni szükséges.

Share Article
TOP